TEREYAĞI'NIN FAYDALARI
Sütten kremasının ayrılması ile elde edilen tereyağı, sütün yağ bazlı kremasının bir bölümünün, su ve süt ile seyreltilmesi ile meydana gelmektedir. Fakat bu süre oldukça hızlı ve düzgün bir şekilde karıştırılarak yapılmalı ve homojen bir karışım elde edilmelidir.

Tereyağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Antioksidan kaynağı olan tereyağı, vücuda yerleşen serbest radikallerin zararlarını nötralize eder ve vücuttan uzaklaştırır. İç organların yani, mide, bağırsaklar gibi organların sağlığını koruyan tereyağı, kardiovaskuler hastalık riskini azaltır. Tiroid bezlerinin daha sağlıklı ve etkin şekilde çalışmasını sağlayan tereyağı, cinsel sağlığı da korumaktadır. Eklem ve kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olan tereyağı, kemik sağlığını korur ve artrit oluşumu riskini azaltır. Tereyağı, içermiş olduğu A vitamini sayesinde göz sağlığını korur ve cildi yaşlanma etkilerine karşı korur. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve hormonların daha sağlıklı şekilde salgılanmasını sağlayan tereyağı, tansiyonu düzenler, kolesterolü dengeler. Son olarak tereyağı, beyin sağlığını korur ve sinir sistemi aktivitelerini destekler.

Antioksidan Özelliği
Anti-Kanser Özelliği
Mide-Bağırsak Hastalıkları
Kardiovaskuler Hastalıklar
Tiroid Bezi Sağlığı
Göz Sağlığı
Artrit ve Eklemler
Kemik Sağlığı
Besin Emilimi
Fazla Miktarda Tereyağı Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
Besin Değerleri
  Antioksidan Özelliği

Doğal tereyağı, yüksek miktarda karoten içermektedir. Karoten, insan sağlığı üzerinde iki türlü katkıda bulunmaktadır. Karoten ya antioksidanlara ya da A vitaminine dönüşerek insan sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Teknik olarak, vücut tarafından alınan karotenin yaklaşık %60’ı antioksidan kaynaklıdır. Antioksidanlar, anti-enfeksiyon özellik gösterdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamini yağda çözünebilen bir vitamin türüdür ve cilt, göz, ağız, boğaz ve sindirim sistemi sağlığını desteklemektedir.

Tereyağı, antioksidan özelliği yardımı ile, vücudu yeniden onarır ve enfeksiyonlara karşı vücudu savunur. A vitamini, bağışıklık sistemini destekleyen lenfositlerin üretilmesini tetiklemektedir. Lenfositler, hücreleri virüslerden ve çeşitli hastalıklardan korumaktadır. A vitamini bir bağışıklık sistemi hastalığı olan AIDS hastalığına karşı savunma mekanizması geliştirir.
  Anti-Kanser Özelliği

Yüksek miktarlarda A vitamini ve beta karoten içeren tereyağı, kolorektal ve prostat kanseri riskini azaltır. Yapılan ve halen devam eden birçok araştırmaya göre A vitaminin, meme kanseri riskini azaltıcı olabileceği düşünülmektedir. A vitamini, kanserli hücrelerin diğer organlara yayaılıp çoğalmasını önlemektedir ve kanserli tümör oluşumunu yavaşlatmaktadır.

Tereyağı içerisinde önemli miktarlarda bulunan Konjuge Linoleik Asit (CLA) özellikle yeşil renkli çim ve otları tüketen inek sütünde oldukça fazla miktarda bulunmaktadır. Konjuge Linoleik Asit (CLA), yapılan araştırmalara göre, kanser önleyici etki göstermektedir. Fakat, sigara içen kişiler, antioksidan ihtiyacını A vitamini kaynaklı gıdalar yerine, C vitamini kaynaklı gıdaları tüketerek karşılamalıdır. Çünkü, sigara içenler içen kişiler için, fazla miktarda A vitamini tüketimi, akciğer kanserine sebep olabilmektedir.
  Mide-Bağırsak Hastalıkları

Glikosfingolipid adı verilen bir tür yağ asiti içeren tereyağı, yapısında bulunan bu yağ asiti sayesinde, mide-bağırsak semptomlarına karşı vücudu korumakta ve savunmaktadır. Çünkü, glikosfingolipid yağ asitleri, vücudu bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyan bir mukus tabakasının üretilmesini sağlamaktadır.

Sonuç olarak, tereyağı mide, bağırsak ve sindirim sistemi sağlığını koruyucu etki göstermektedir.
  Kardiovaskuler Hastalıklar

Kalp sağlığını koruyan tereyağının daha birçok kardiovaskuler hastalıkları önlediği de bilinmektedir. Tereyağı, HDL yani iyi kolestrol içermektedir.

Tereyağının arter ve damarları tıkamak gibi olumsuz bir etkisi olduğu düşünülmektedir fakat buna rağmen tereyağı, dozunda tüketildiği takdirde iyi bir omega 3 yağ asiti kaynağıdır ve kolesterolü düzenleyen bir besin kaynağıdır.

Yani bu durumda, doğal ve organik tereyağı, kandaki iyi kolestrol seviyesini yükseltir ve kalp sağlığını korur.
  Tiroid Bezi Sağlığı

Tiroid bezleri, vücudun endokrin sisteminin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Birçok kişi, yüksek tiroid salgılanması gibi ya da diğer tiroid hastalıkları gibi problemler ile mücadele etmektedir. Bu gibi, tiroid bezi sorunlarının oluşum sebebi ise, vücutta gelişen A vitamini eksikliğidir.

Hormonlar ise, tüm vücut sağlığı için düzenleyici ve önemli bir etkendir.

Tereyağı ise, içermiş olduğu A vitaminin yardımı ile vücudun endokrin sistemini ve dolayısı ile tiroid bezlerini koruyucu etki göstermektedir.
  Göz Sağlığı

Tereyağının yapısında yüksek miktarda bulunan beta karotenler, göz sağlığını koruyan en iyi karotenoidlerdir.

Göz sağlığını koruyan beta karoten, katarakt ve maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarına karşı gözleri savunmakta ve birçok göz hastalığı riskini de azaltmaktadır.
  Artrit ve Eklemler

Tereyağı, ender olarak gözlenen ve hormonlara benzer özellik gösteren bir besin kaynağıdır. Wulzen Faktör adı verilen bir özellik gösteren tereyağı, eklemlerde kireçlenme oluşumu ve artrit riskine karşı koruyucudur. Wulzen Faktörü, süt ve krema gibi sadece hayvansal kaynaklı yağlarda bulunmaktadır. Fakat süte uygulanan pastörizasyon işlemleri, Wulzen Faktörünü ortadan kaldırmaktadır. Bundan dolayı, doğal ve organik tereyağı, eklem ve kemik sağlığı için çok daha faydalı olacaktır.
  Kemik Sağlığı

Tereyağı, manganez, çinko, bakır ve selenyum gibi özel mineraller bakımından zengin bir besin kaynağıdır.

Tüm bu önemli mineraller, kemik sağlığını koruyucu etki göstermektedir.

Kemiklerin onarılmasına ve yeniden oluşmasına yardımcı olan bu mineraller, kemiklerde gözlenebilecek olan erken yaşlanma belirtilerini azaltır.

Osteoporoz gibi kemik hastalıklarının gelişimini önleyen tereyağı, tüm kemik sağlığını korumaya yardımcıdır.
  Besin Emilimi

Aktivatör X adı verilen ve özellikle otlayan inekler tarafından üretilen bu madde, alınan besinlerin diğer organ ve sistemlere etkili şekilde dağılmasını sağlamaktadır.

Bundan dolayı tereyağı, besin emilimi sağlayan bir besin kaynağıdır.
  Fazla Miktarda Tereyağı Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?

  • Tereyağı sağlığa faydalı olmasına rağmen, unutulmaması gereken bazı durumlar vardır. Önemli olan ve unutulmaması gereken bu nokta ise, tereyağının bir yağ olması ve yağın da bazı hasarlara yol açabileceği gerçeğidir.
  • Özellikle, kilo vermeye çalışan ya da obezite ile mücadele eden kişilerin, bir doymuş yağ olan tereyağını tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
  • Öte yandan tereyağı iyi kolesterol içermesinin yanında kötü kolesterol de içermektedir. Bundan dolayı, çok fazla miktarlarda tüketilen tereyağı, kalp ve damar hastalıklarına yol açabilmekte ve damar ile arterleri tıkayabilmektedir.
  • Çok fazla miktarda tereyağı tüketimi, obeziteye sebep olabileceği gibi, kanser riskini de artırabilmektedir.
  • Kalp hastaları ve kanlarında kötü kolestrol düzeyi yüksek olan kişilerin, çok fazla miktarda tereyağı tüketmeleri tehlikeli olacaktır.
  Besin Değerleri

Tuzsuz, 100 gram tereyağı için besin değerleri

  • Enerji: 2,999 kJ (717 kcal)
  • Karbonhidrat: 0 g
  • Yağ: 81 g
  • Doymuş yağ: 51 g
  • Mono doymamış yağ: 21 g
  • Poli doymamış yağ: 3 g
  • Protein: 1 g

Vitaminler

  • Vitamin A eşdeğeri: (% 86)684 μg
  • Vitamin D: (% 10)60 IU
  • Vitamin E: (% 15)2.32 mg

Diğer bileşenler

  • Kolestrol: 215 mg
 
 hasanekici.com All Rights Reserved. Tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz 2017 ©    
Facebook
Twitter
Instagram
 
 
•   ANASAYFA
•   FİRMA PROFİLİMİZ
•   KALİTE POLİTİKAMIZ
•   ONLINE KATALOG
•   BİZE ULAŞIN
 
•   ÜRÜN GRUPLARIMIZ
    »   Tereyağı Grubu
    »   Peynir Grubu
    »   Krema Grubu
    »   Zeytin Grubu